Első körben száz kandeláberen cserélték le a magas energiafogyasztású izzókat takarékos LED-fényforrásokra a Fő úton és a Kálnoki utcában. A városüzemeltető szeretné idén a teljes hálózatot korszerűsíteni. A beruházástól ötvenszázalékos megtakarítást várnak.

Két éve kerültek egy kézbe, a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. tulajdonába a városi közvilágítás aktív elemei, azaz a kandeláberek. Ezzel hatékonyabbá vált a hibajavítás. Korábban gyakorta okozott késedelmet, hogy a hálózat kezelése több kézben volt. Bizonyos utcák, szakaszok javítása, karbantartása az áramszolgáltatóhoz, mások pedig a városüzemeltetőhöz tartoztak. A teljes hálózat hetven százaléka volt az áramszolgáltatóé, míg a maradék harminc a VÜF tulajdona. Amióta városi kézben van a közvilágítás, gyorsabban tudnak reagálni a bejelentésekre.

A szakaszhiba más
Ez azonban csupán a pontszerű, egy-egy kandelábert érintő meghibásodásra vonatkozik. A szakaszhibák – ahol egymás után több lámpatest nem világít – javítása továbbra is az áramszolgáltatóhoz tartozik. Ezeket a városüzemeltető jelzi az illetékeseknek.
A hálózat átvételét követően a városüzemeltető munkatársai sorszámozzák a több mint négyezer kandelábert. Ezzel jóval egyszerűbbé vált a hibabejelentés. Így elegendő a kandeláber sorszámát és az utcát bejelenteni, amiből a városüzemeltető szakemberei pontosan tudják, melyik lámpatestről van szó.

Csere Több részben
Most a közvilágítás teljes korszerűsítésébe kezdett a városüzemeltető. A meglévő, magas energiafogyasztású lámpatesteket takarékos LED-fényforrásokra cserélik. Amint azt Kosár Tibor ügyvezetőtől megtudtuk: nem egyszerre cserélik le a mintegy négyezer lámpatestet, hanem fokozatosan. Első lépésben az elmúlt évben próba jelleggel szereltek fel tíz LED-fényforrást a Fő úton és az Erkel Ferenc utcában.

Ennek tapasztalatai alapján láttak neki az elmúlt hetekben a hálózat korszerűsítésének. Ebben az ütemben száz lámpatestet cseréltek le az eddiginél jóval kisebb fogyasztású LED-fényforrásra. Ezzel a Fő úton, a Régi Vámház tértől a Deák térig, illetve a Kálnoki utca teljes hosszában korszerűvé vált a közvilágítás.

 

A korszerű LED-fényforrások nem csupán kevesebbet fogyasztanak, de ritkábban is hibásodnak meg.

 

Bíznak egy pályázatban
Az ügyvezető elmondta: a számítások szerint több mint ötvenszázalékos megtakarítást érnek el ezzel a közvilágítás működtetésében.
Nem csupán a „villanyszámlán" jelentkezik majd a spórolás, hanem az üzemeltetés is olcsóbbá válik, hiszen a korszerű fényforrások ritkábban romlanak el.

A városüzemeltető szeretné idén a teljes hálózatot korszerűsíteni. Az összességében mintegy százmilliós beruházást a társaság saját forrásból finanszírozza, de keresik hozzá a pályázati lehetőségeket is.
A számítások szerint hat év alatt a teljes beruházás megtérül.

 

Forrás: Kisalföld Online

Távhőszolgáltatás

Fűtés és melegvíz szolgáltatás

Szent István király út 25.,

Vonalas számok: (96) 579-587, (96) 579-588
Mobil hálózatból: +36 30 509-1405, +36 30 509-2194

Közvetlenül választható mellékek: Szám
Távhő ügyfélszolgálat (számlázási ügyek) 1 ®
Távhő ügyfélszolgálat (hátralékos ügyek) 2 ®
Üzemviteli ügyelet (hibabejelentés)
     üzemviteli ügyelet közvetlen száma
3 ®
215-028 ®
Titkárság 4 ®
Irodavezető 5 ®
Üzemviteli menedzser 6 ®
Fenntartási menedzser 7 ®
Minőségügyi vezető 8 ®
® = Hangrögzítés

Városüzemeltetés

Cégvezetés

9200 Mosonmagyaróvár, Szt. István király út 25.

Telefon: (96) 579 587

Városüzemeltetési ügyek

9200 Mosonmagyaróvár, Barátság út 1/B.

Telefon: (96) 577 490

Városüzemeltetés ügyelet

Telefon: +36 30 495 1166

Parkolási Csoport

Parkoló bérletek, parkolási ügyek

9200 Mosonmagyaróvár, Vízpart u. 2/b

Telefon/fax: (96) 820 023

Parkolási csoport nyitva tartása:

Hétfőn 13:00 - 15:00
Kedd, Szerda 09:00 - 11:00
13:00 - 15:00
Csütörtök 13:00 - 15:00
Pénteken 09:00 - 12:00

Információk a parkolási ügyekről itt